top of page

Mulig Tour start i Danmark

Kronprinsen og Lars Løkke har fornemt besøg af Tour de France løbsdirektøren Christian Prudhomme til snak om mulig Tour de France start

Den franske præsedent Emmanuel Macron (i midten) hilser på den franske rytter Romain Bardet, mens den danske statsminister Lars Løkke ser til. Løkke var til Tour de France for at støtte ideen om en tour-start i Danmark. Foto: Christophe Ena/AP

En dansk Tour de France start kan blive en mulighed for Danmark i 2020 eller 2021. Den mulige Tour de France start blev en realitet, da vores daværende erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen i juni 2016 tog til Paris og præsenterede 3 mulige etaper for Touren. De tre præsenterede danske etaper omhandler en enkeltstart gennem København, en etape fra Roskilde til Odense over Storebælt og en afslutning fra Vejle til Sønderborg.

Statsministeren forholder sig stadig optimistisk omkring en Tourstart i Danmark efter møde med løbsdirektøren, som han også besøgte sammen med den Franske præsident Emmanuel Macron under dette års Tour de France. Christian Prudhomme har ikke været afvisende overfor den danske Tour de France start, snarere tværtimod har han været lovende overfor en start.

I forbindelse med mødet udtalte han: ”Mange siger, at København er verdens bedste cykelby, og det tror jeg faktisk, at jeg vil give dem ret i. Tour de France er det bedste cykelevent i verden. Det er de forbindelser mellem hverdagscyklister og de professionelle, som er meget vigtige for os”.

Det er ikke kun vores egen statsminister der optimistisk omkring en Dansk Tour de France Start. Nuværende Erhvervsminister Brian Mikkelsen siger, at det ikke længere er et spørgsmål om ”hvis” men et spørgsmål om ”hvornår”, efter han også havde siddet i mødet med Løbsdirektøren.

En Tour de France start i Danmark kommer dog ikke helt betalingsfrit. Ifølge de offentlige papirer ligger budgetterne for starten helt oppe på 79,5 millioner. Dette beløb ligger dog langt under, hvad de egentlige omkostninger vil ende på, når kommunerne også har smidt penge i bunken. 79,5 millioner vil blive klart det dyreste sportsarrangement i Danmark, hvor det hidtil dyreste har været VM i landevejs cykling i 2011, hvilke kostede 40 millioner at afvikle. Danmark var også med til afvikle de første 3 etaper i Grand Touren Giro d’Italia, der tilbage i 2012 kostede 35 millioner at være vært til.

Omkostningerne burde dog ikke afskræmme Danmark fra et værtskab for en start, da indtægterne fra de sidste par års værtskaber i henholdsvis Luxemburg, Holland og Storbritannien har langt overgået omkostningerne. Den værdi der ligger i at blive brandet gennem verdens største cykelløb samt de tilrejsende turister og cykelentusiaster, vil på sigt dække de omkostninger, der skal lægges i projektet.

Tour de France er en af de største sportsscener i verden med over 3,5 milliarder seere over de tre uger, hvilke virkelig giver muligheden for at sætte Danmark på verdenskortet inden for sport. Det giver også muligheden for Danmark til at vise den store kulturarv og smukke landskab Danmark har frem på tv foran en så stor seergruppe.

Danmark står dog ikke helt uden konkurrence til en kommende Tour de France start. Storbritannien har også udvist en interesse i at være vært for endnu en start. I 2014 startede de 3 første etaper i Yorkshire England, som bød på tre rigtige spændende, velorganiseret og smukke etaper. I samme år vandt den sydafrikanske brite Chris Froome Touren, som også vandt dette års Tour de France i tæt slag mod Colombianske Uran, franske Bardet og ikke mindst danske Jakob Fuglsang der dog desværre måtte udgå efter et styrt.

I 2018 vil Tour de France starten være i Vendée i Frankrig, men i 2019 får vi en start i Belgiske Bruxelles. Starten i Bruxelles er dedikeret til Belgiske Tour legenden Eddie Merckx i forbindelse med hans første Tour de France sejr for 50 år siden.

bottom of page